Specyfikacja wyrobu gotowego - płynne żółtko homogenizowane, pasteryzowane
Produkt wejściowy |
Jaja kurze przeznaczone do produkcji masy jajowej |
Produkt wyjściowy |
|
Opis produktu |
Płynne żółtko jest jednorodnym produktem otrzymywanym z wybitej części treści świeżych jaj kurzych (żółtko) pozbawionej wszelkich zanieczyszczeń stałych. |
Przeznaczenie konsumenckie |
Producenci makaronów, Producenci wyrobów garmażeryjnych, Producenci wyrobów piekarniczo-cukierniczych; |
Charakterystyka procesu |
Produkt gotowy powstaje w wyniku wybijania świeżych jaj kurzych, chłodzenia, filtracji, homogenizacji, pasteryzacji, chłodzenia, pakowania, magazynowania. |
Cechy sensoryczne |
Masa żółtkowa jest produktem:
|
Cechy mikrobiologiczne |
|
Cechy chemiczne |
|
Oznakowanie jaja |
Etykieta jednostkowa na opakowaniu jednostkowym i etykieta zbiorcza na palecie. Etykieta zgodna z obowiązującymi przepisami prawa. |
Forma opakowania |
Wszystkie opakowania są dopuszczone do kontaktu z żywnością. |
Termin przydatności do spożycia |
Termin przydatności do spożycia podany na etykiecie. Ustalony na podstawie badań przechowalniczych. Worki aseptyczne Bag-in-Box: do 30 dni; Pojemniki 1000l : do14 dni; Auto-cysterny : 14 dni; |
Warunki przechowywania |
Chłodnicze : 0 do + 4 ⁰C, bez wahań temperaturowych; |
Transport i dystrybucja |
Samochody chłodnie przystosowane do przewozu środków pochodzenia zwierzęcego:
|
Alergeny, żywność GMO |
Wyroby gotowe nie są modyfikowane genetycznie, surowce wykorzystane do produkcji są także wolne od GMO. Potencjalnym alergenem mogą być jaja kurze. |